Mihó Attila és barátai: “Éljenek a táncosok!” – Felcsíki népzene néptáncoktatáshoz

eljenek-a-tancosok-borito

A zenekart számos élmény fűzi a Csíki-medencéhez. 2014 óta rendszeresen dolgozunk együtt a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel, melynek táncosai – legyen szó egykori vagy jelenlegi tagról – a környék táncainak leghitelesebb előadói. A közös munkálkodások, beszélgetések során olyan rálátásunk nyílhatott a felcsíki táncra és tánczenére, annak játékosságára, szépségeire, amely kevés hazai revival zenekarnak adatik meg. András Orsolya, a zenekar énekese és gardonosa a Hargita Együttessel nőtt fel, már kisgyermekként Sinka Sándor, Duduj Rozi néni és Duduj Ádám felcsíki hagyományőrző mesterek körül sertepertélt. A gardont Szalay Zoltán és Duduj Ádi bácsi adta a kezébe, a gardonjátékot pedig Róza nénitől leste el. Az így szerzett ismeretek, tapasztalatok segítettek minket abban, hogy ezt az albumot elkészíthessük. Az összeállítások során Jagamas János, Sárosi Bálint, Pávai István, Szalay Zoltán és András Mihály gyűjtéseiből válogattunk.

A lemez célja egy olyan zenei anyag bemutatása, melyet kényelmesen lehet használni néptáncoktatáshoz. A zene kiegészül egy énekes szövegkönyvvel, András Orsolya válogatásában. A felvételeken nem szerepel énekes szólam, hiszen nem volt célunk megkötni a szabad szöveghasználatot, a szövegkönyvben ajánlások találhatók.

Az albumhoz további mozgóképes kiegészítő anyagok is tartoznak, melyeken a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes két táncos párja (Bara Szabolcs és Bara Tünde, valamint Antal Zsolt és Târzioru Ingrid) mutat ízelítőt a felcsíki táncokból. A videók a FolkFest Kulturális Egyesület YouTube csatornáján érhetők el, melyeket elsősorban a tánczenét tanuló muzsikusok számára készítettünk azzal a célzattal, hogy ne csak a dallamokat tanulják meg, hanem azt is lássák, hogy az adott muzsikákra milyen táncokat járnak.

Az „Éljenek a táncosok!” – Felcsíki népzene néptáncoktatáshoz album csak digitális kiadásban jelent meg. A felvételeken közreműködik Papp Endre hegedűkontrán. Az audiovizuális anyag elkészítését az NKA Halmos Béla Program és az András Alapítvány támogatta. Reméljük örömüket lelik a muzsikánkban mindazok, akik tanítják, tanulják a felcsíki táncokat és muzsikát, és azok is, akik csupán csak érdeklődnek iránta.

—-

1 – Héjsza
2 – Lassú csárdás
3 – Gyors csárdás
4 – Ceppel
5 – Verbunk
6 – Féloláhos
7 – Zsuka
8 – Orosz zsuka
9 – Kezes
10 – Zsidós
11 – Gólyás
12 – Hadd el, te, kicsike
13 – Változtatós

"Éljenek a táncosok!" - Felcsíki népzene néptáncoktatáshoz - Videók

Megjelenés éve: 2022
Kiadó: FolkFest Kulturális Egyesület
Muzsikálnak: Mihó Attila – hegedű, Papp Endre – hegedűkontra, András Orsolya Erzsébet – gardon
Felvétel, mixing és mastering: Mihó Attila
Támogatók: NKA Halmos Béla Program, András Alapítvány